Strada Principala, Nr.10

Barcanesti, Prahova

Ai întrebări?

0726 340 302
0733 652 456

Trimite-ne un email

office@kalemetal.ro

Ce trebuie să știi despre vopseaua electrostatică

1.VOPSEA ELECTROSTATICA ȘI TEHNICI DE APLICARE

Spre deosebire de alte metode de vopsire, acoperirea cu pulbere electrostatică este un sistem complet uscat. Pulberea este un amestec de rașini și picmenți încărcat electrostatic. Acest amestec este pulverizat pe material cu ajutorul unor pistoale special concepute și dezvoltate pentru această operațiune. După aplicarea vopselei pulbere, materialele sunt introduse în cuptor pentru polimerizare. Astfel se asigură o acoperire netedă, de calitate și durabilă. După polimerizare în cuptoare de acoperire cu pulbere, vopselele suferă o schimbare ireversibilă.

TEHNICI DE ACOPERIRE CU PULBERE

Aplicarea pulberii cu pistol tip CORONA

Aceasta metodă constă în incarcarea electostatică a pulberii care iese din pistol datorită tensiunii pe care cascada o trasmite acului sitiat în varful pistolului. Astfel, particulele de vopsea pulbere sunt pulverizate către obictul împământat anterior. Apoi, în cuptoarele de polimerizare, vopseaua aderă la material la temperature intre 180-220°C.

 

Aplicarea pulberii cu pistol tip TRIBO

În această tehnică de vopsire aerul trece în pistol prin canale speciale și este încarcat electrostatic datorită efectului de frecare. Canalele prin care circula aerul sunt confecționate din teflon datorită proprietaților sale mecanice care impiedică acumularea de vopsea și oferă o încarcare electrostatic rapidă și eficientă. În această situație pistoalele nu au în componență cascadă.

2.DE CE ESTE PREFERATA VOPSEAUA ELECTROSTATICĂ?

Vopseaua pulbere a fost folosită incă din anii 60’ pentru prima dată în europa și America. În turcia vopseaua electrostatic a început să fie folosită la începutul anilor 80’. Vopseaua pulbere, relativ nouă în comparativ cu vopseaua lichidă a câștigat o mare popularitate intr-un timp scurt și a găsit o largă zona de utilizare. Acoperirea cu pulbere nu se aplic numai pe suprafețe metalice ci și pe suprafețe din sticlă, lemn, ceramică sau plastic.

  • Cel mai important avantaj al acoperirii cu pulbere este economia de energie, deoarece alimentarea cu aer la cabina de vopsit este foarte redusă. Componentele din vopselele sub forma de pulbere nu se evapora, deci aerul introdus în cabină poate fii reutilizat.
  • Ofera eficiența ridicata a producției. Efeciența utilizării stratului de pulbere este de 95-98% în comparativ cu cea a vopselei lichide care este de 20-90%. In plus nu apar probleme precum picurarea sau scurgerea.
  • În conținutul vopselei pulbere nu există sulvenți, deci sunt produse ecologice.
  • Acest tip de vopsea nu genereaza deșeuri solide. Vopseaua pulbere este ambalata în cutii de carton care pot fii reciclate dupa utilizare.
  • În comparativ cu instalațiile utilizate la vopsitoriile cu lichid, instalațiile de aplicare a pulberii sunt mult mai puțin complicate și mai puțin costisitoare.

3.AVANTAJELE ACOPERII CU PULBERE ELECTROSTATICĂ

Acoperirea cu pulbere electrostatic este o metoda de vopsire ecologica cu aderență ridicată la materialul pe care este aplicată. Vopsirea cu pulbere electrostatică reprezintă un sistem de acoperire complet uscat. Vopseaua pulbere constă într-un amestec de picmenți și rașina și este aplicată cu ajutorul unor pistoale special construite. Materialele care urmează să fie acoperite cu pulbere electrostatică trebuie să fie mai intai legate la o împământare pentru ca pulberea încarcată electrostatic să adere pe suprafața lor. Pelicula de pulbere electrostatică sufer o schimbare ireversibilă în cuptoarele de polimerizare la temperaturi situate între 180-220°C . Prin urmare, daca piesele sunt reîncalzite vopseaua nu revine la starea de pulbere avută inițial. Acoperirea cu pulbere electrostatică prezintă numeroase avantaje, printre care enumeram:

  • Vopsirea cu pulbere electrostatic asigură o acoperire perfecta a puprafețelor pe care sunt aplicate.
  • Datorita procesului de polimerizare la temperature ridicate vopseaua aderă foarte bine la suprafața pe care este aplicata. În plus, ca urmare a cercetarilor intense facute de producătorii de vopsea pulbere, s-au inregistrat progrese majore in ceea ce privește durabilitatea, luminozitatea și intensitatea culorii.
  • Un alt avantaj în favoarea utilizării aplicării vopselei pulbere este ușurința de întreținere a sistemului de echipamente. În acest sens, cabina de vopsit și pistoalele sunt șterse și curațate cu aer comprimat la momentul schimbării culorii.
  • Vopseaua pulbere nu conține niciun tip de solvent, fiind astfel, cea mai ecologica metoda de vopsire. Solventul este un produs pe baza de ulei esențial, avănd la bază un derivat din petrol prin urmare reprezintă o amenințare pentru mediu și pentru sănătatea umană. Acoperirea cu pulbere electrostatică nu dauneaza lucratorului în timpul aplicării, acesta trebuind doar să poarte o mască de praf pe durata operațiunii.
  • Acoperirea cu pulbere electrostatic este o metoda economică și datorită faptului ca în cabinele de vopsit exista o cuva de colectare a surplusului de vopsea, care poate fii reintrodusă în circuitul de vopsire.
  1. CE ESTE VOPSIREA ÎN CÂMP ELECTROSTATIC ȘI CUM SE FACE?

Acoperirea cu pulbere electrostatică este o metodă de vopsire dezvoltată în pararel cu presterea conștientizării protejării mediului înconjurator. Aceasta metodă se bazează pe acoperirea suprafețelor metalice cu pulbere prin aderența electrostatică. Polimerizarea se face în cuptoare speciale la temperature între 180-220°C. În acest fel vopseaua se solidifică, aderă la suprafața metalică și formează un tot unitar.

Aplicarea vopselei pulbere se face cu ajutorul unor pistoare speciale. Aceste pistoale nu prezinta risc de electrocutare deoarece ele încarca electrostatic vopseaua pulbere cu sarcina negativa. Piesele care trebuiesc acoperite cu pulbere electrostatică sunt încarcate cu sarcină pozitiva, astfel încât prin logica atracției reciproce particulele de vopsea să adere cât mai mult și mai uniform la suprafața de lucru. Astfel, în timpul aplicării vopselelor sub forma de pulbere, nu apar probleme precum picurarea sau scurgerea.

Aceste vopsele aplicate cu ajutorul instalațiilor de acoperire cu pulbere sunt produse fără solvent. În acest sens acoperirea cu pulbere nu provoaca daune în ceea ce privește sănătatea umană și periclitarea mediului. Am menționat deja ca acoperirea cu pulbere pe suprafața materialului de lucru se face cu ajutorul unui pistol special, dar pentru ca vopseaua pulverizată din acest pistol să adere pe deplin la piesa de lucru, aceasta trebuie sa fie împamântată. Dupa aceea piesele sunt întroduse în cuptorul de polimerizare la temperaturi cumprinse între 180-220°C, proces pe durata căruia vopseaua suferă un proces ireversibil și adera la piesa de lucru.

După ce au fost acoperite cu pulbere electrostatică și au depașit procesul de polimerizare, piesele de lucru obțin o acoperire excelentă cu o peliculă excelentă la coroziune, abraziune, impact si efecte chimice. În plus, ca urmare a cercetarilor continue ale producatorilor de vopsea pulbere, au fost obținute avantaje în ceea ce privește culoarea, durabilitatea, luminozitatea și aplicarea acesteia.

5.CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE ACOPERIREA CU PULBERE ELECROSTATICĂ?

Acoperirea cu pulbere electrostatică este o metodă de vopsire ecologică fără solvenți. Materialul de acoperire este format din particule foarte fine de pulbere. Acestea sunt pulverizate pe piesele de lucru cu ajutorul unor pistoale speciale. Vopseaua pulbere este încărcată electrostatic și adera la piesa de lucru care este legată la împământare. În sistemele de acoperire cu pulbere exista mai multe elemente, prin urmare sunt căteva lucruri de știut despre aplicarea pulberii electrostatice:

  • Aceasta vopsea este ușor de utilizat, este prietenoasa cu operatorul, dar și cu mediul înconjurator. Metoda de acoperire cu pulbere electrostatica este mult mai simpla decăt alte tipuri de vopsiri deoarece nu există riscul de scurgeri, prelingeri sau picurări.
  • Vopseaua pulbere poate fii aplicată astăzi pe diferite materiale. Cu toate acestea, în general, este utilizată mai ales pentru acoperirea produselor din aluminiu si hotel. Cu toate acestea, zonele în care se poate aplica acoperirea cu pulbere electrostatică nu sunt nelimitate. În acest sens enumerăm câteva situații: dacă piesa pe care urmează a fi aplicată vopseaua este mult prea mare pentru a încăpea în cuptoarele de polimerizare, dacă materialul pe care trebuie aplicată vopseaua pulbere este dintr-o structură care nu suportă temperatura de polimerizare, dacă materialul pe care urmează să fie aplicața pulberea electrostatică nu are conductivitate electrică.
  • Un alt avantaj al sistemelor de acoperire cu pulbere îl reprezintă ușurinta cu care pot fii schimbate culorile. La schimbarea culorii, atât cabina cât și pistolul de vopsit trebuie bine curățate. Aceasta operațiune se face cu ajutorul instalației de aer comprimat, a ventilatoarelor de aspirație din cabină precum și a filtrelor de colectare.
  • Aplicarea vopselei pulbere se face folosind una dintre cele două tehnici diferite. Acestea sunt tehnica Corona (aceasta metoda consta în încărcarea electostatică a pulberii care iese din pistol datorită tensiunii pe care cascada o trasmite acului sitiat în varful pistolului. Astfel, particulele de vopsea pulbere sunt pulverizate către obictul împământat anterior. Apoi, în cuptoarele de polimerizare, vopseaua aderă la material la temperature între 180-220°C) și tehnica Tribo(în această tehnică de vopsire aerul trece în pistol prin canale speciale și este încărcat electrostatic datorită efectului de frecare. Canalele prin care circulă aerul sunt confecționate din teflon datorită proprietăților sale mecanice care împiedică acumularea de vopsea și oferă o încărcare electrostatic rapidă și eficiență. În această situație pistoalele nu au în componența cascadă).
Tags :
Share This :

Categorii

Aveți întrebări?

Așteptăm să ne contactați la